Studievalg Danmark
BOOK SAMTALE

Praktisk

Hvor finder jeg de forskellige praktiktilbud?

Du finder de forskellige praktiktilbud på studievalg.dk/eudpraktik

Her kan du vælge mellem interesseområderne:
- Sundhed & psykologi
- Energi, el & byggeri
- Landbrug
- Salg & business
- Kok & tjener
- IT, tech & robot

Se under fanen "Tilmelding" nedenfor, hvordan du tilmelder dig EUDpraktik. 

EUD praktik

EUDpraktik er din mulighed for at udforske, afprøve og opdage, hvordan det er at tage en erhvervsuddannelse. EUDpraktik ligger 2-3 dage i uge 43.

For hvem? 

EUDpraktik er for dig, der er i gang med det sidste år på en ungdomsuddannelse (fx stx, hhx, htx eller hf) eller måske allerede har afsluttet den.

Du kan godt komme i EUDpraktik flere gange, eksempelvis hvis du holder sabbatår efter din ungdomsuddannelse.

Hvorfor tage afsted? 

EUDpraktik er en enestående mulighed for at få et indblik i hverdagen på en erhvervsuddannelse.

EUDpraktik er det nærmeste du kommer på at opleve, hvordan det er at gå på en bestemt erhvervsuddannelse, før du evt. starter på uddannelsen. Du opdager måske, at du er på rette spor eller finder ud af, at uddannelsen alligevel ikke er noget for dig - i begge tilfælde vil EUDpraktik gøre dig klogere og hjælpe dig videre i dit studievalg.

Er du i tvivl om, hvilken uddannelse du kunne tænke dig at komme i praktik på? Få gode råd under vejledning. 

Inden din praktik

Inden du skal i EUDpraktik, er det en god idé at sætte dig ind i, hvad uddannelsen går ud på. Du kan fx læse mere på uddannelsens egen hjemmeside. Hvis du har spørgsmål, så får du rig mulighed for at stille dem under praktikken til studerende, undervisere eller studievejledere på uddannelsen.

Husk også at undersøge de praktiske ting som fx transport, forplejning og overnatning.

Er du i tvivl?

Hvis du er i tvivl om, hvad du vil studere, er det en god idé at tage i EUDpraktik. Alene det at opleve at være studerende på en erhvervsuddannelse kan hjælpe dig i dit studievalg. Når du skal vælge, hvilken uddannelse du gerne vil i praktik på, er det en god idé, at skrive dine tanker ned på papir og tænke over:

  • Hvornår i skolen eller i fritiden er du optaget af noget, du synes er spændende?
  • Hvad er vigtigt for dig i forhold til uddannelse? Længden på uddannelsen? Muligheder for praktik? Hvor i landet den ligger? Jobmuligheder? Uddannelsens fokus?
  • Har du evner, som du kan udvikle/udforske på bestemte uddannelser?

Få vejledning

Er du i tvivl om, hvad du kan få ud af at deltage i EUDpraktik, eller hvad du skal vælge, kan du kontakte os eller booke en tid her

Hjælpeværktøjer til dit valg af videregående uddannelse

  • Studievælgeren - få inspiration til, hvad der er vigtigt at tænke igennem, inden du vælger, og få tips til, hvor du kan hente mere viden.
  • Uddannelseszoom - sammenlign informationer om videregående uddannelser på tværs af forskellige parametre, fx brancher, ledighed og løn.
  • Adgangskortet - se hvad din gymnasiale eksamen giver adgang til.
  • EUD - se dine muligheder for at søge ind på en videregående uddannelse som faglært.

Praktisk info

Her kan du finde information om de praktiske forhold vedrørende et praktikophold. Hvert uddannelsessted vil informere yderligere om de ekstra tilbud, de udbyder.

Transport

Når du skal i EUDpraktik, skal du som udgangspunkt selv betale transporten til og fra uddannelsesstedet. Det samme gælder transport til og fra virksomhed på de praktiktilbud, hvor virksomhedspraktik indgår.

Forplejning

Når du skal i EUDpraktik, skal du som udgangspunkt selv stå for forplejning på dagene.

Overnatning

Når du skal i EUDpraktik, skal du som udgangspunkt selv sørge for overnatning, hvis du har behov for dette.

Nogle erhvervsuddannelser tilbyder overnatning, enten gratis eller mod betaling. Du kan se på de enkelte tilbud, om der er mulighed for overnatning.

SKRIV TIL OS

Kontakt

eudpraktik@studievalg.dk 

Tilmelding

05. september - 14. september 2023

Du kan ansøge i hele ansøgningsperioden. Pladserne fordeles via lodtrækning, så dine chancer for en praktikplads er lige store, uanset hvornår du søger i denne periode. 

Du er velkommen til at søge flere praktiktilbud. Hvis du får tilbudt plads på mere end et sted, takker du ja tak til det praktiktilbud, du ønsker, og nej tak til de andre tilbudte praktikforløb (se nedenfor).

Vælg det praktikforløb, du ønsker at tilmelde dig og tryk på knappen "Tilmeld". Tilmeldingsknappen bliver først aktiv, når ansøgningsperioden starter. Udfyld herefter de relevante oplysninger for at tilmelde dig.

Husk at trykke "Send tilmelding", når du er færdig.

Du vil derefter modtage en kvittering på din foreløbige tilmelding med de oplysninger, du har indtastet. 

Dette skal du gøre for hvert praktiktilbud, som du vil tilmelde dig. 

Ønsker du at rette i din ansøgning eller ændre dit valg, så send en mail til eudpraktik@studievalg.dk 

22. september - 28. september 2023 kl. 08.00

Når pladserne er blevet fordelt, får du en mail med besked om du har fået tildelt en praktikplads eller ej. Herefter skal du bekræfte, om du ønsker at tage imod praktikpladsen.

Det er dit eget ansvar, at du bekræfter i tide – hvis ikke du takker ja til din praktikplads inden fristen, mister du praktikpladsen. 

Hvis du får tilbudt plads på mere end et sted, takker du ja tak til det praktiktilbud, du ønsker, og nej tak til de andre tilbudte praktikforløb

29. september - 9. oktober kl. 08.00

I denne periode har du mulighed for at søge om at komme i praktik på en af de uddannelser, der stadig har ledige pladser.

Praktikforløb med ledige pladser lukkes efterhånden, som de bliver fyldt op. Du får en mail den 9. oktober, hvis du får tildelt en ledig plads. 

Vælg det praktikforløb, du ønsker at tilmelde dig og tryk på knappen "Tilmeld ledig plads". Udfyld herefter de relevante oplysninger for at tilmelde dig.

Husk at trykke "Send tilmelding", når du er færdig.

Du vil derefter modtage en kvittering på din tilmelding med de oplysninger, du har indtastet. 

Hvis du allerede har fået en praktikplads i den ordinære tilmeldingsperiode, skal du afmelde dig denne ved at sende en mail til eudpraktik@studievalg.dk, så du ikke er tilmeldt flere praktikforløb.

Bliver du forhindret i at deltage eller ønsker du at rette i din ansøgning, så send en mail til eudpraktik@studievalg.dk 

Du kan afmelde dig en tilbudt praktikplads ved at sende en mail til eudpraktik@studievalg.dk. Husk du ikke kan være tilmeldt flere praktikforløb.

Bliver du forhindret i at deltage eller ønsker du at rette i din ansøgning, så send en mail til eudpraktik@studievalg.dk 

Hvis du ikke ønsker den tilbudte plads, kan du takke nej til pladsen. 

Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at der ikke er garanti for at få en anden plads, når du afmelder din nuværende praktikplads.

Hvis du hellere vil have en af de ledige pladser, der er på et andet praktikforløb, kan du tilmelde dig en ledig plads, efter du har afmeldt din første praktikplads.

Ledige pladser udbydes kun på de forløb, der ikke er blevet fyldt i den ordinære ansøgningsrunde, så der vil formentlig kun være ledige pladser på nogle praktiktilbud.

Selv om du ikke fik sendt en ansøgning, inden ansøgningsperioden sluttede, har du stadig mulighed for at komme i EUDpraktik. Du kan nemlig tilmelde dig en praktikplads, når der åbnes for ledige pladser.

Der udbydes ledige pladser på de praktikforløb, som ikke er blevet fyldt op i den ordinære ansøgningsrunde. Du kan søge en ledig plads 29. september - 9. oktober (begge inklusiv). De ledige pladser fordeles efter først-til-mølle.

Hvis du ikke har fået tilbudt en praktikplads efter at have søgt i ansøgningsperioden, kan du søge en ledig plads, når der åbnes for at søge ledige pladser i perioden 29. september - 9. oktober.

Efter at den almindelige ansøgningsperiode i september er slut, vil der være ledige pladser på flere uddannelser. De kan søges af dig, der ikke har en plads i forvejen. 

For at se de uddannelser, der har ledige pladser, skal du finde dit interesseområde og tilmelde dig den EUDpraktik, du ønsker et andet sted.

Du kan tage en ledig plads med det samme og skal ikke afvente lodtrækning. Ledige pladser går efter først til mølle.

Du er tilmeldt praktikken, når du har fået en bekræftelsesmail på den plads, du har fået.

Har du ikke fået bekræftet din praktikplads i tide, er den desværre gået tabt.

Du har dog stadig mulighed for at komme i EUDpraktik, idet der udbydes ledige pladser på de forløb, der ikke er blevet fyldt i den ordinære ansøgningsrunde. De ledige pladser fordeles efter 'først-til-mølle' princippet.

Praktikforløb

Du finder din kontaktperson for dit praktikophold på studievalg.dk/eudpraktik under det praktilbud, du har tilmeldt dig.

Du vil efter 10. oktober få et velkomstbrev på mail fra dit praktiksted, hvor der vil stå forskellige praktiske informationer og kontaktoplysninger til der, hvor du skal hen. Du kan også orientere dig om dit praktiktilbud på studievalg.dk/eudpraktik.

Du kan enten finde dit praktikprogram på dit praktiksteds egen hjemmeside angående praktiktilbudet eller du vil få det tilsendt af praktikstedet. 

Du kan orientere dig om dit praktiktilbud på studievalg.dk/eudpraktik   

Du kan læse mere om den uddannelse, som du skal opleve, og om den erhvervsskole, du skal besøge, på erhvervsskolens egen hjemmeside.

Husk på sidste dag i praktikken at få dit praktiksted til at udfylde et ”Deltagerbevis” til dig, som bekræfter din deltagelse. Dette kan du aflevere på din skole, så skolen kan se, at du har været i EUDpraktik.